Geschiedenis van Reiki

 

Het Reiki verhaal begint midden 19e eeuw bij de Japanner Mikao Usui. Zijn leerlingen vragen hem wat de methode van genezen van Jezus en Boeddha is en hij raakt zo geintrigeerd door die vraag dat hij op zoek gaat naar het antwoord. Uiteindelijk komt hij in Boeddhistische geschriften een formule tegen maar er staat niet precies uitgelegd hoe hij het moet toepassen. Na een tijd vasten en mediteren krijgt hij een "ingeving" en weet hij hoe hij met Reiki kan werken. Hij brengt het eerst in de achterbuurten in de praktijk en later opent hij een kliniek voor Reiki. Ook wijdt hij nieuwe meesters in die het weer door kunnen geven aan anderen en zo ontstaat een wereldwijde beweging.

 

Het woord Reiki komt uit het Japans en bestaat uit twee delen: Rei= universeel en Ki= levenskracht. Het is de universele levenskracht die de heling van mens en dier ondersteunt. 

 

Het begrip levenskracht is in het westen vrij onbekend terwijl er in het oosten veel mee wordt gewerkt. Het is de vitale kracht die het lichaam in staat stelt te leven, te groeien en te bloeien. Op het moment dat iemand overlijdt verlaat deze ki/levenskracht het lichaam om verder zijn weg in de kosmos te zoeken. Behalve de levenskracht die de mensen, dieren, planten en al wat op aarde leeft hebben is er ook in de kosmos een vorm van levenskracht aanwezig. Met de levenskracht die uit de kosmos komt werkt Reiki. U geeft de levenskracht vanuit de kosmos door. Men zou deze levenskracht ook God kunnen noemen of Boeddha of Allah of welke benaming dan ook die u prettig vind. Om het aanvaardbaar te houden voor iedereen, ongeacht welk geloof iemand heeft, spreken we van levenskracht. 

 

Met Reiki geeft u dus nooit uw eigen levenskracht weg. U bent slechts een doorgeefluik en dat zorgt ervoor dat u de genezende energie kunt geven aan iedereen die er behoefte aan heeft.

 

Reiki healing of elke andere alternatieve therapie is geen vervanging van de reguliere medische zorg maar het kan aanvullend werken. Bij klachten dient u altijd eerst uw huisarts te raadplegen.

 

afbeelding van usui, grondlegger van reiki