Geschiedenis van Reiki

Het verhaal van Reiki begint in het midden van de 19e eeuw bij de Japanse Mikao Usui. Toen zijn leerlingen hem vroegen naar de genezingsmethode van Jezus en Boeddha, werd hij zo geïntrigeerd door deze vraag dat hij op zoek ging naar het antwoord. Uiteindelijk stuitte hij in Boeddhistische geschriften op een formule, maar deze gaf niet precies aan hoe hij het moest toepassen. Na een periode van vasten en meditatie kreeg hij een 'ingeving' en ontdekte hij hoe hij met Reiki kon werken. In eerste instantie paste hij het toe in achterbuurten en later opende hij een kliniek voor Reiki. Ook wijdde hij nieuwe meesters in, die op hun beurt de kennis konden doorgeven aan anderen, wat leidde tot de vorming van een wereldwijde beweging.

 

Het woord Reiki komt uit het Japans en bestaat uit twee delen: Rei= universeel en Ki= levenskracht. Het is de universele levenskracht die de heling van mens en dier ondersteunt. 

 

Het begrip levenskracht is in het westen relatief onbekend, terwijl het in het oosten veel wordt toegepast. Het verwijst naar de vitale kracht die ons lichaam in staat stelt te leven, te groeien en te bloeien. Wanneer iemand overlijdt, verlaat deze ki/levenskracht het lichaam om zijn weg in de kosmos te vervolgen. Naast de levenskracht die inherent is aan mensen, dieren, planten en al het leven op aarde, bestaat er ook een vorm van levenskracht in de kosmos zelf. Reiki werkt met deze kosmische levenskracht, waarbij je deze doorgeeft. Je zou deze levenskracht kunnen beschouwen als God, Boeddha, Allah, of welke benaming dan ook die voor jou prettig is. Om het voor iedereen aanvaardbaar te houden, ongeacht geloofsovertuiging, gebruiken we de term levenskracht.

 

Met Reiki geef je dus nooit je eigen levenskracht weg. Je bent slechts een doorgeefluik, en dat zorgt ervoor dat je de genezende energie kunt geven aan iedereen die er behoefte aan heeft.

 

Reiki of elke andere alternatieve therapie is geen vervanging van de reguliere medische zorg, maar het kan aanvullend werken. Bij klachten dien je altijd eerst je huisarts te raadplegen.

 

afbeelding van usui, grondlegger van reiki